tiistai 23. kesäkuuta 2015

Oppimistehtävä 1

Eniten tulee käytettyä WhatsAppia ja Facebookia. Yhteydenpitoa nämä minulle edustavat, etenkin WhatsApp. Sekä WhatsApp että Facebook toimivat ns. "työvälineenä" kun opiskelukavereiden kanssa jaamme tietoa ja/tai kysymme jotain kouluun liittyvää niiden avulla. Facebookin kautta saa myös näin opiskelijana ja etenkin vaihdossa paljon tietoa erilaisista tapahtumista, mihin osallistua jotta tapaa uusia ihmisiä.

Olen Facebookissa ollut monta vuotta ja WhatsApp on ollut käytössä n. 3,5 vuotta. Olen niihin liittynyt kavereiden innostamana. Facebookia käytän erilaisten sivustojen seuraamiseen, koska tieto vain ilmaantuu tällöin etusivulle. Lisäksi luen paljon muiden linkkaamia juttuja siellä. Minusta etenkin WhatsApp on erittäin hyvä viestintään, koska siellä voi jakaa monenlaisia tiedostoja hyvin helposti ja se toimii nopeammin ja vähemmällä akun käytöllä kuin esimerkiksi Facebook Messenger.

Harrastustoiminnassa näiden sovellusten avulla voidaan sopia aikatauluja, treeniohjelmia, vinkkejä, ohjeita, linkkejä... oikeastaan kaikkea mikä voidaan jakaa digitaalisesti. Facebookissa myös videopuhelu on mahdollinen, mikä mahdollistaa myös työskentelyn enemmän face to face- malliin. Tällaiset sovellukset voivat olla työkäytössä, kunhan mitään asiakastietoja tai muuta salassapidettävää niissä ei mainita, koska sovellukset omistaa isot yhtiöt joilla on niiden sisältöön oikeudet. Toimintaterapiassa mielestäni myös erilaisilla toimintaterapiaryhmillä voisi olla suljetty ryhmä, missä voidaan myös keskutella ja pitää yhteyttä, sopia jotain ryhmässä toteutettavia asioita, mikäli ryhmäläiset osallistuvat aktiivisesti ryhmäkertojen toimintojen suunnitteluun.

Loin HeiaHeia:an tunnukset oppimistehtävän mukaisesti ja tutustuin sen käyttöön. Sinne saa helposti Fb-tunnuksilla kirjauduttua, tarvitsee vain sähköposti osoite ilmoittaa lisäksi. Voit kuitenkin määrittää, mitä ja kenelle Fbssä HeiaHeia julkaisee. Heti alussa HeiaHeia tarjoaakin käytön aloittamiseksi tutustumiskierrosta. HeiaHeialla saa siis seurattua ja arkistoitua omia liikuntasuorituksia, seurata ja jakaa kavereille. Myös ryhmien tekeminen on mahdollista. Myös erilaisia ekstroja on mm. treenipäiväkirjan ja painon seuraamisen muodossa. Tätä voisi käyttää mm. sellaisten asiakkaiden kanssa, joille urheilun lisääminen ja painonhallinta on terapiassa tavoitteena. HeiaHeiaa voisi siis opettaa toimintaterapeutti käyttämään, asetettaisiin yhdessä tavoitteita esim. fysioterapeutin ja ravitsemusterapeutin kanssa.

Yhteenvetona voisin todeta, että koska sosiaalinen media ulottuu nykyään kaikkialle, mielestäni sitä tulee myös hyödyntää monilla eri aloilla. Oli sitten kyse harrastuksesta tai työstä, mistä vain. Vähintäänkin ryhmäkeskustelut ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja tiedottamiselle esim. sähköpostin sijaan, koska tällöin asiasta voidaan myös kommentoida siten, että kaikki näkevät ja kaikki pääsevät yhtäläisesti vaikuttamaan sovittaviin asioihin. Toki tällainen viestiminen vaatii ryhmässä olijoilta aktiivista osallistumista.

Linkkejä:

Miten sosiaalista mediaa käytetään hyödyksi!

Somen vaikutuksesta yksilöihin

Somessa käyttäytymisestä


keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Esittely

Tämä blogi on tarkoitettu Sosiaalinen media työyhteisöjen työvälineenä -opintojakson toteuttamiseen.

Olen Janni Laukkanen, 23-vuotias. Olen juuri kolmannen opiskeluvuoden päättänyt toimintaterapeuttiopiskelija, viimeistä harjoittelua, opinnäytetyötä ja tietenkin näitä kesäopintoja vailla valmis toitsu siis. Työvälineenä sosiaalinen media on minulle vielä outo, mutta henkilökohtaisessa elämässä tunnen Facebookin, Instagramin, Twitterin sekä Pinterestin. Olen myös kirjoittanut blogeja ollessani pidempiä aikoja ulkomailla.

Vapaa-aikani kuluu ystävien kanssa, toisinaan urheillessa, lukiessa, musiikkia kuunnellessa sekä käsitöitä tehdessä. Matkustelen aina kun resurssit siihen riittävät. Lisäksi erilaiset viestintäsovellukset, mitä puhelimestani löytyy haukkaavat suuren osan ajastani.

Eniten käytän Facebookia, mutta se on ajanmyötä muuttanut muotoaan niin ulkoisesti kuin sisällöllisestikin ja oma aktiivisuuteni on siten myös mukautunut. Nykyään luen sieltä toisten tykkäämiä tai jakamia kirjoituksia, tapahtumia jne. Käytän sitä myös jonkin verran viestimiseen mutta oikeastaan se edustaa minulle yhteystietojen säilytyspaikkaa. Olen usein miettinyt Facebookista poistumista, mutta minulla on kavereissa useita ihmisiä jotka asuvat toisella puolella maailmaa, enkä ole heihin muulla tavalla yhteyksissä.

Kommentoin Katan blogia tehtäviin liittyen.