tiistai 21. heinäkuuta 2015

Oppimistehtävä 2

Tietosuojakysymykset


Minua ainakin työntekijänä, joka käyttää somea huolettaisi salasanamurrot sekä muut tietovuodot esimerkiksi asiakkaisen osalta. Lisäksi oman henkilöllisyyteni paljastuminen työnantajani somen käyttäjänä olisi mielestäni hieman pelottavaa, riippuen toki työnantajasta, mutta työminän ja yksityisminän suojaksi on mielestäni parempi, että työminä voi esim netissä olla anonyymi tarvittaessa. Myös mainostettaessa tuotteita ja palveluita on tärkeää, että asiakkaat jäävät mainoksien ulkopuolelle, jotta heidän yksityisyytensä säilyy. Mielestäni avoimuuden ja läpinäkyvyyden edut somessa luovat luotettavuutta asiakkaiden ja mahdollisten asiakkaiden kanssa. Tämä myös antaa sen kuvan, ettei työyhteisöllä ole salattavaa ja se on ns. puhdas. Henkilökohtaisten asioiden jakaminen on mielestäni luvallista vain silloin, kun henkilö sen itse sallii. On tilanteita, joissa työyhteisö voisi hyötyä siitä, että tietää työntekijöidensä henkilökohtaisia asioita, varsinkin jos ne vaikuttavat ko henkilön työkykyyn. Mutta loppupeleissä on kuitenkin työntekijän oman harkinnan varaista, milloin tietoa haluaa jakaa. Toivottavaa on, että työyhteisö on riittävän luotettava, jotta työntekijä kykenee olemaan ns. oma itsensä eikä raskaita, työhön vaikuttavia asioita tarvitse jättää kertomatta.



Tietosuojasta ja kuinka helppoa on selvittää toisten henkilökohtaisia tietoja:




Keskustelin Facebook-ryhmässä (verkkopedagogiikka) erilaisista tietosuoja-asioista. 


Digitaalinen identiteetti

Googletin itseni ohjeen mukaisesti, ja pääasiassa löyty erilaisia tunnuksia, joita olen joskus luonut. Lisäksi löyty paljon vanhoja urheilukisojen tuloksia. Muutamia vanhoja tunnuksia sain poistettua, mutta en kaikkia, koska en muista enää kyseisten sähköpostien sanasanoja. Myös äitini lehtihaastattelu löytyi minun nimellä haettaessa. Lisäksi löytyi tietoja edellisestä Erasmus vaihdostani Belgian kouluni nettisivuilta. Lisäksi löytyi puhelinnumeroni sekä vanha osoitteeni, sekä muutamia kuvia jotka olivat ladattuina erinäisille tileille. Oudoin löytö oli kuitenkin eräs osallistumiseni opiskelijabileisiin. Yleensä tällaiset ovat ainoastaan facebookissa näkyvissä, joten yllätyin, että se löyty googlettamalla, aivan toiselta sivustolta. Tiedot sinällään kaikki olivat tosia, mutta varsinkin vanhojen tilien poistaminen osoittautui hankalaksi, ellei mahdottomaksi.

Digitaalinen identiteetti on tänäpäivänä aika voimakas, kun käytännössä kaikki tieto on sähköistä. Facebook-tilillä voi kirjautua vaikka mille muille tileille, koska ne on yhdistetty. Jos siis menetät FB-tunnuksesi, on hyvin todennäköistä että kaikki muutkin sosiaalisen median tilisi kaapataan. On myös hälyttävää jos mitään jälkeä henkilöstä ei löydy googlettaessa. Mielestäni mitään erikoista ei tarvitsekaan löytyä, mutta esimerkiki kuva ja jotain tietoja, esim. FB tunnuksien olemassa olosta on tänä päivänä jo normaalia, tosin esimerkiksi kuvien kanssa pitäisi olla melko varovainen, ettei niitä väärinkäytetä. Jos photoshopin käyttö on hallussa, voi kuvia muokata minkälaiseksi haluaa ja siten myös käyttää miten haluaa. 

Löysin linkin Oikotien somesääntöihin. Oppaassa käy ilmi, mitä työntekijältä odotetaan somessa ja mitä siellä ei tule tehdä, jotta mm. työpaikan imago ei kärsi. Mielestäni tällaiset ohjeistukset ovat tarpeellisia ja ne tulee toteuttaa yhdessä työntekijöiden kanssa, jolloin mieleen ei jää pelkästään "älä tee näin" -komento. Some on kuitenkin erittäin hyödyllinen kanava ja on aina työnantajalle edullista, että kaikki työntekijät osaavat sitä käyttää vastuullisesti. Hieno lisä oli mielestäni oppaasta löytyvä ohjeistus sosiaalisen median käytöstä rekrytoinnissa, koska usein googlettamalla ja facebookista voi löytyä paikkaansa pitämätöntä tietoa tai sellaista tietoa, jonka työntekijä haluaisi mielummin itse selventää. Oppassa ohjeistettiinkin kysymään lupa sosiaalisen median avulla tietojen hankintaa työnhakijalta.


Kävin kommentoimassa Katan blogia.

1 kommentti:

  1. Kirjoitat yllä, että "Oudoin löytö oli kuitenkin eräs osallistumiseni opiskelijabileisiin. Yleensä tällaiset ovat ainoastaan facebookissa näkyvissä, joten yllätyin, että se löyty googlettamalla, aivan toiselta sivustolta". Käytämme jotakin sosiaalisen median palvelua ja jaamme vaikkapa kuvia ystäviemme kesken tuossa palvelussa. Joku jakaa kuvan eteenpäin toisaalle ja edelleen eteenpäin,,, Alkuperäinen kuva on jo voitu poistaa, mutta palvelusta toieen jaettu kuva jatkaa elämäänsä. Digitaalinen "muisti" on pitkä, kuten olen todennut jo toisenkin blogin kommentissani.

    VastaaPoista